Nybörjarkurs för barn (8-12 år)
KURSEN I KORTHET
Orienteringens grunder innebär att du lär dig att hantera kartan, förstå de viktigaste karttecknen och att förstå hur du stämplar med det elektroniska stämplingssystemet.
Verkar det intressant? Läs mer om kursen och hur du anmäler dig längre ner.
INSKOLNINGSKLASS OCH GRÖN SVÅRIGHETSNIVÅ
Orientering kallas ibland för en ”tänkande idrott”. Förmågan att kunna läsa kartan och besluta dig för vilken väg du skall ta – den måste du ha med dig även om du är trött. Just detta är den största utmaningen med orientering, även för världseliten.
Efter kursen kan du springa en Inskolningsbana (grön svårighetsnivå) med förälder som skugga. Det innebär att du – och föräldern – måste förstå vad kartan på en sådan bana visar. Du måste också kunna vika och hålla kartan rätt så att det blir enkelt att läsa den. Du lär dig också att inte springa för fort. Det är nämligen den största orsaken till att man hamnar fel; man är så ivrig och har så mycket spring i benen att man glömmer läsa kartan noggrannt.
Här kan du läsa mer om vad som ingår på grön svårighetsnivå. Det kan verka mycket, men du behöver inte vara expert på alla punkter för att kunna klara en Inskolningsbana.
Utsnitt från en bana för nybörjare. Kontrollerna (ringarna) ligger på eller precis bredvid stigen.
KURSENS UPPLÄGG
Översiktligt program för barnnybörjarkursen.
Övningsmomenten under kursen genomförs i huvudsak i och runt Gånstagården. Exempel på övningar är kartteckenmemory, kartteckenstafett, arbete i läroboken Full Koll 1, kartvikning och kartläsning och övningar det elektroniska stämplingssystemet SportIdent (SI).
En stor del av övningarna genomförs utomhus, även vid dåligt väder. Det är därför viktigt att ni pratat ihop er så att du är beredd på att vara ute även om det regnar.
I kursen ingår också lunch och fika båda dagarna, även för den medföljande föräldern. Du får också läroboken Full Koll 1 och medlemskap för hela året. Klubben betalar också alla dina startavgifter på tävlingar.
Teorimoment under nybörjarkurs.
VAD HÄNDER EFTER KURSEN?
Efter kursen börjar du träna med jämnåriga barn; vit grupp för barn 8-10 år och gul grupp för barn 11-12 år. Barnens träningsgrupper tränar på torsdagar, och då är fokus att lära sig orienteringstekniken på nästa svårighetsnivå. På tisdagar tränar hela klubben tillsammans. Då springer vi orienteringsbanor i lämplig svårighetsnivå. Det finns banor för alla, från nybörjare till elit.
Efter kursen genomför vi också en tävlingsintroduktion. Då deltar vi i en så kallad nationell tävling, oftast vår hemmatävling Enenracet. Vi tävlar dock inte utan springer en Inskolningsbana för att lära oss hur det fungerar på ett större arrangemang, med 600-700 deltagare. Ledarna lotsar er till start och tar emot er vid målet på arenan.
Det är viktigt att du kommer igång med träningen direkt efter kursen. Du har blivit fullproppad med kunskaper. Börjar du inte använda dem på en gång glömmer du lätt.
Läs mer om träning för barn och ungdomar under fliken träning.
ÖVRIGA DETALJER
Tider: Helgen 5-6 april
Utrustning: oömma kläder ryggsäck/väska med regnkläder, förstärkningsplagg, vattenflaska.
Kostnad: 200 kronor (medlemsavgift t o m 25 år) vilket inkluderar lärobok, lunch och fika samt anmälningsavgifter till tävlingar.
Ledare: Gun Kristensson och Elisabet Lindblom Larsson. Båda är också tränare i den yngsta barngruppen. Några av klubbens ungdomar biträder.
Kontakt: ungdom@okenen.se
SÅ HÄR ANMÄLER DU DIG!
Vi öppnar anmälan en månad innan kursstart. Dessförinnan kan du anmäla intresse. Har du gjort det har du förtur till plats på kursen.
När du anmält dig får du besked om plats och ungefär en vecka innan kursstart kommer en kallelse med detaljinformation.
ANMÄL INTRESSE FÖR KURSEN HÄR.
ANMÄLAN ÖPPNAR I FEBRUARI 2025.