Intensivkurs ungdom/vuxen (13+ år)


 

KURSEN I KORTHET

 

Kursen genomförs vid Gånstagården under en helg, oftast i början av april. Under kursen lär du dig grunderna i orientering. 

Målet är att du i lugnt tempo skall klara av en orienteringsbana i Lätt klass. Banor i Lätt klass har upp till tio kontroller och är ca 2,5 km lång. Banan går längs stigar och andra så kallade ledstänger (t ex diken, stenmurar eller kraftledningar). Vissa kontroller ligger utom synhåll från stigen och där måste du kunna använda kompassen för att hitta skärmen.

Orienteringens grunder innebär att du lär dig att hantera kartan, förstå de viktigaste karttecknen och att förstå hur du stämplar med det elektroniska stämplingssystemet.

Verkar det intressant? Läs mer om kursen och hur du anmäler dig längre ner.


 

LÄTT KLASS OCH GUL SVÅRIGHETSNIVÅ

 

Orientering kallas ibland för en ”tänkande idrott”. Förmågan att kunna läsa kartan och besluta dig för vilken väg du skall ta – den måste du ha med dig även om du är trött. Just detta är den största utmaningen med orientering, även för världseliten.

Efter kursen bör du kunna fullfölja en Lätt bana (gul svårighetsnivå) i lugnt tempo. Den gula nivån kräver att du förstår hur höjdkurvor används för att beskriva höjdförändringar i terrängen. Du skall också, med kompassen som stöd, kunna gena genom skogen mellan två stigar. Du använder också kompassen för att ta kontroller som ligger utom synhåll. 

Här kan du läsa mer om vad som ingår på gul svårighetsnivå. Under kursen passerar vi också grön och vit svårighetsnivå. Det kan verka mycket, men du behöver inte vara expert på alla punkter för att kunna klara en Lätt bana.


KURSENS UPPLÄGG

Översiktligt program för ungdoms-/vuxenkursen.

 

Övningsmomenten under kursen genomförs i huvudsak i Brännskogen vid Gånsta. Huvuddelen av "lektionerna" utgörs av korta teknikbanor, ofta inte mer än 300-400 m, som ger mängdträning i de viktigaste momenten. Vi inleder med en gemensam kartpromenad som ger dig en målbild av gul svårighetsnivå. Därefter följer teknikbanor på grön/vit svårighetsnivå. Vi bygger på med lite teori om hur man läser höjdkurvor samt de taktiska grunderna - hur man skall planera sträckan till nästa kontroll. Därefter avslutar vi med gula teknikbanor samt en "riktigt" gul bana.

De flesta övningarna genomförs utomhus. Då det inte går att lära sig orientera inomhus, genomför vi övningarna även vid dåligt väder, men givetvis med anpassat tempo. 

I kursen ingår också lunch och fika båda dagarna. Du får också läroboken Hitta Rätt och medlemskap för hela året. Klubben betalar också hälften av dina startavgifter på tävlingar.

 

Ungdomar och vuxna diskuterar vägval vid teknikbanor på gul svårighetsnivå.


VAD HÄNDER EFTER KURSEN?

Du som är vuxen ingår efter kursen i vuxennybörjargruppen. Gruppen har två-tre träningar per termin där vi bygger rutin och fortsätter finslipa orienteringen. Målet är att du skall befästa gul svårighetsnivå och kunna nosa på nästa svårighetsnivå.

Vi tränar med hela klubben på tisdagar. Då springer du en "vanlig" orienteringsbana i den svårighetsnivå som passar dig själv. Det finns banor för alla, från nybörjare till elit. Du som är riktigt på hugget deltar också i löpträning med karta (genom terrängen) på torsdagar. 

Ungdomarna (13-16 år) börjar träna med jämnåriga i orangeviolett grupp. Barnens och ungdomarnas träningsgrupper tränar på torsdagar, och då är fokus att lära sig orienteringstekniken på nästa svårighetsnivå. På tisdagarna tränar vi med resten av klubben och springer orienteringsbanor. På torsdagen lär du dig ny orienteringsteknik och på torsdagarna befäster du tekniken.

Efter kursen genomför vi också en tävlingsintroduktion. Då deltar vi i en så kallad nationell tävling. Vi tävlar dock inte utan springer en Lätt motionsbana för att lära oss hur det fungerar på ett större arrangemang, med 600-700 deltagare. Ledarna lotsar er till start och tar emot er vid målet på arenan.

Det är viktigt att du kommer igång med träningen direkt efter kursen. Inlärningskurvan är brant, men det är också glämskekurvan. Du har blivit fullproppad med kunskaper. Börjar du inte använda dem på en gång glömmer du lätt.

Läs mer om träning under fliken träning.


ÖVRIGA DETALJER

 

Tider: Helgen 26-27 april.

Utrustning: oömma kläder ryggsäck/väska med regnkläder, förstärkningsplagg, vattenflaska.

Kostnad: Medlemsavgift (200 kr t o m 25 år, 400 kr fr o m 26 år) vilket inkluderar lärobok, lunch och fika samt reducerad anmälningsavgift till tävlingar.

Ledare: Patrik Lander och Andreas Fridvall. Några av klubbens äldre ungdomar biträder också.

Kontakt: bredd@okenen.se


SÅ HÄR ANMÄLER DU DIG!

 

Vi öppnar anmälan en månad innan kursstart. Dessförinnan kan du anmäla intresse. Har du gjort det har du förtur till plats på kursen.

När du anmält dig får du besked om plats och ungefär en vecka innan kursstart kommer en kallelse med detaljinformation.

 

ANMÄL INTRESSE FÖR KURSEN HÄR.

ANMÄLAN ÖPPNAR I FEBRUARI 2025.