Vilka pryttlar behöver jag?
Vilka prylar behöver jag?
Orientering är ingen utpräglad materielsport. Har man inte tävlingsambitioner med krav på pallplacering klarar man sig ganska bra med vardaglig utrustning.
Här beskriver vi det viktigaste att tänka på när det gäller utrustning. Fråga gärna några klubbkamrater om du är osäker.
Klädsel
Klädseln skall enligt tävlingsbestämmelserna vara heltäckande på underkroppen. Orsaken till kravet på heltäckande klädsel är att minska riskerna för skador och smittspridning. Vanliga långa träningsbyxor och en t-shirt är tillräckligt.
Skor
Under det första året klarar du dig bra med vanliga idrottsskor. Ju kraftigare mönster på sulan, desto bättre. När du blivit mer rutinerad bör du köpa orienteringsskor som har bättre sulor, dobbar och är mer "vattentäta".
Orienteringsskor har ofta lågt "drop", d v s sulan är väldigt låg. På ojämnt underlag minskar den lägre sulan risken för vrickningar. I början kan orienteringsskorna också kännas hårda i jämförelse med vanliga löparskor.
Prata med någon tränare eller annan erfaren orienterare innan du handlar!
Bra skor underlättar när du klättrat i svårighetsgraderna...
Kompass
I början får du låna kompass, men du bör ganska snart skaffa en egen. En bra "vardagskompass" kostar från ca 500 kr. Det finns ett flertal olika varianter och det är klokt att prova sig fram innan man köper en egen. Det vanligaste är dock att man använder en s k tumkompass, även om många föredrar den gamla hederliga linjalkompassen.
Vid ungdomsträningarna använder vi uteslutande tumkompasser.
Till vänster en tumkompass och till höger en linjalkompass. Klubben har tumkompasser för utlåning till nybörjare.
Löparbricka/SI-pinne
Idag stämplar man inte med de gamla stiftklämmorna som gjorde ett mönster i papperet. Nu använder vi elektroniska s k löparbrickor, ofta kallad "SI-pinne” som registrerar när du stämplar. SI-pinnen är i praktiken ett minneschip.
Du får låna ”pinne” av klubben det första året. Det är dock ett omständligt förfarande eftersom pinnen registreras med löparnamn.
Du kan läsa mer om stämplingssystemet på www.sportident.se. Där kan du också köpa din egen löparbricka för 350 kr och uppåt.
Så här stämplas kontrollerna idag. Löparbrickan ("pinnen") är ett elektroniskt minneschip som förs ner i kontrollenheten där kontrollens identitet lagras.
Utrustning att ta med till tävling
Till tävling bör du ta med utrustning så att tillvaron blir så dräglig som möjligt även vid dåligt väder. Här följer ett antal bra saker att ha med:
- Stolsryggsäck att packa utrustningen i - helst med regnskydd
- Fällstol/liten pall - om du inte har stolsryggsäck
- Fullständigt ombyte - kärren kan vara blöta även i vackert väder
- Torra skor
- Duschhandduk och övrig hygienutrustning
- Vattenflaska
- Plåster, skavsårstejp och ev astmamedicin
- Något att äta, även om mat oftast finns att köpa på tävlingsplatsen
- Skor att orientera i
- Kompass
- SI-pinne
- Pengar till parkering (oftast 20 kr) och mat